Gambar - Anggota Bomba Cedera Terbakar

on 05 November 2012

Gambar - Anggota Bomba Cedera Terbakar ! 10 orang anggota dari Bomba Malaysia telah mengalami kecederaan akibat terbakar setelah berlaku satu letupan ketika mereka dikatakan sudah pun berjaya memadamkan kebakaran di sebuah kilang tayar di kawasan Perindustrian Padang Tembak, Pengkalan Chepa semalam. - gaya berita wehh...he3x!!!


Gambar - Anggota Bomba Cedera Terbakar

Dalam kejadian tersebut, walaupun anggota bomba tu dah memakai pakaian kalis api, tapi mungkin dek kerana minyak tu dah terkena pakaian anggota bomba malang tersebut, ianya  menyebabkan pakaian kalis api yang di pakai mereka tetap terbakar.


Anggota Bomba Terbakar

Pepatah kata api bila kecil jadi kawan, bila besar jadi lawan sememangnya sangat menakutkan apatah lagi ianya di ikuti dengan letupan. 

Aku pernah tengok sebuah kilang berasaskan getah terbakar. Makk aihh...ngeri juga nak datang dekat2, apa lagi kalau nak gi padamkan api tu. Masa tu sempat juga la aku sembang dengan brother2 bomba tu. Nak sembang lelama sangat pun tak boleh jugak sebab depa sedang bertugas. 

Satu lagi pengalaman, yang ni kat anggota bomba yang dah otai. Aku pernah tengok depa pikul tong gas yang panas dan dah terbocor akibat kebakaran (tapi masih belum meletup) dari tingkat 5 flat sampai ke bawah...kalau korang camne la gamaknya tu? Memang la depa dah terlatih....tapi keberanian depa tu yang aku respek. 


Seorang Anggota Bomba yang menjadi mangsa kebakaran

Beginilah kehidupan seorang anggota bomba, pada aku, merekalah wira sebenar di saat orang lain dah melarikan diri dari terkena bahang api yang panas. Kalau sesiapa pernah tengok movie mat salleh yang mengisahkan tugas bahaya kerjaya sebagai anggota bomba, (aku dah lupa tajuknya) aku rasa barulah depa tau betapa besarnya jasa anggota bomba terhadap kita semua. 


Gambar Anggota Bomba Cedera Terbakar

Antara anggota yang cedera dan mengalami kecederaan parah ialah Penolong Ketua Balai Kota Bharu, Pegawai Bomba Kanan I Abdullah Din Mohamed, 55: Pegawai Bomba Kanan II, Nazah Nafi, 43; dan Abd Razak Abdullah, 41, yang menerima rawatan di HUSM Kubang Kerian. Zulkifli Mahmud, 40, dan Pegawai Bomba Kanan II, Wan Asri Wan Yaacob, 52, masing-masing dirawat di HRPZ II.

Manakala anggota yang cedera ialah, Mohd Zakee Daud, 35; Rohazanizam Osman, 31; Mohd Fathir Mohd Jusoh, 39; Mohd Shaiful Fitri Ali, 32; dan seorang Penolong Penguasa Balai Bomba Kota Bharu, Shahrin Yusmar Mat Yusof, 33.


Seorang Anggota Bomba yang menjadi mangsa kebakaran

Menurut Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Negeri, Azmi Osman, 
"Kejadian itu di luar jangkaan kerana dalam kebakaran bermula jam 8 pagi itu, api sudah dikawal selepas setengah jam, namun suasana bertukar cemas selepas minyak memancut keluar dari tangki menyebabkan letusan api besar."

“Ia tidak dijangka kerana kebakaran berjaya dikawal sebelum tangki minyak meletup. Ini kejadian pertama membabitkan pegawai dan anggota yang parah ketika operasi memadam kebakaran,” 


Semoga mereka semua cepat sembuh dan mampu lagi menggalas tugas mereka seperti sediakala.
#Mood tgh baik nak berblog nih....buh je laaa:D, entri "Sticky Post" aku ada pblm la pulak.....hairan bing ajaib nih....kalau nak baca korang kena klik kat another post kat bawah sebelah kanan tu baru okey.....hurmphhh!!!!!
Gambar - Anggota Bomba Cedera Terbakar
~Salam mesra dari yastro~
Ranking: 5
 
© Yastro.net All Rights Reserved